Kategoriat
Blogi

Itslearning-analytiikkaa Ekamissa

Ekamissa Itslearning otettiin käyttöön keväällä 2019 opettajien koulutuksilla ja materiaalien tekemisellä. Syksyllä 2020 aloittaneet uudet opiskelijat ottivat käyttöön Itslearningin.

Käyttöönotto sujui melko vaivattomasti ja opiskelijat oppivat nopeasti käyttämään uutta oppimisalustaa.

Keväällä 2020 aloitimme tarkemmin tutkimaan Itslearningin analytiikkatyökaluja, kun opiskelijoilta oli saatu analysoitavaa materiaalia käyttöön. Tällä hetkellä opettajat vielä tutustuvat analytiikan tarjoamiin mahdollisuuksiin opiskelijoiden etenemisen seuraamisessa. Samaan aikaan opiskelijoita on alettu ohjaamaan analytiikkatyökalujen pariin.

DOT-projektin puitteissa englannin opettaja Miika Rautiainen on tehnyt lyhyitä videoita, joilla opiskelijoita ohjeistetaan käyttämään erilaisia analytiikan työkaluja. Näitä videoita alamme jakaa opiskelijoiden käyttöön lähitulevaisuudessa. Ne on pyritty tekemään lyhyiksi ja mahdollisimman selkeiksi, jotta katsojien mielenkiinto säilyisi koko videoiden ajan.

Videot kootaan yhdeksi Thinglink-kuvaksi (https://www.thinglink.com/scene/1380173043652886529), josta opiskelijat löytävät ohjevideot eri otsikoiden alta.

Video-ohjeita tullaan tekemään myös henkilökunnalle erilaisten analytiikkatyökalujen löytämiseksi ja käyttöönoton helpottamiseksi.

Itslearningissä on erilaisia analytiikkatyökaluja. Monipuolisimpana voidaan mainita 360°-raportti. Se on jaettu kolmeen osaan: aktiviteetti, edistyminen ja arvosanat.

Aktiviteettiraportin etusivulla on kerätty nopea näkymä ryhmän aktiivisuudesta.
Klikkaamalla auki yksittäisen opiskelijan aktiivisuus-raportti, saadaan tarkempaa tietoa hänen toiminnastaan kurssin materiaalien parissa.
Edistyminen-raportin välisivulla nähdään yleiskatsaus ryhmän opiskelijoiden tehtävien edistymisestä.

Klikkaamalla auki yksittäisen opiskelijan edistyminen-raportti nähdään kaikki kurssin materiaalit järjestyksessä. Lisäksi jokaisen materiaalin ja tehtävän kohdalla on merkintä tehtävän tilasta ja mahdolliset opettajan antamat kommentit. Suodattimien käyttö antaa hyvät mahdollisuudet valita seurattavaksi esimerkiksi vain aktiviteetit eli tehtävät tai suoritetut aktiviteetit.

Kuvakaappaus Edistyminen-raportista
Arviointikirjaan Itslearning kokoaa ne tehtävät, jotka opettaja on määritellyt sinne liitettäväksi.

Itslearning on opettajan näkökulmasta melko selkeä käyttöön otettavaksi perustyökalujen osalta. Kun ohjelman kanssa on päässyt alkuun ja osaa toivoa siltä hankalampia rakenteita ja toimintoja, törmää välillä siihen, että se ei olekaan mahdollista Itslearningissä. Kuitenkin kaiken kaikkiaan oppimisalusta on opettajalle selkeä kurssien tekemistä varten.

Ekamissa eri opettajilla ja eri aloilla on käytössä erilaisia rakenteita kurssien luomiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että osittain analytiikassakin tulokset näkyvät eritavoilla. Opettajien täytyy tästä syystä ohjata opiskelijoita oman materiaalinsa kanssa oikeanlaiseen analytiikan käyttämiseen. Esim. Oppimistavoitteita opettajat laittavat tehtäviin ja kokonaisuuksiin eri tavalla näkyviin.

Analytiikkatyökalujen osalta kävi ehkä toisinpäin. Alussa ne vaikuttivat sekavilta ja vaikeasti tietoa paljastavilta. Kun niitä on oppinut käyttämään paremmin ja osaa itse valita oikeat työkalut ja suodattimet, on analytiikalla helpompi saada itselle hyödyllistä tietoa.

Arja Korpela, lehtori, yhteiset aineet, EKAMI

2 vastausta aiheeseen “Itslearning-analytiikkaa Ekamissa”

Hyvä hanke! Kuuluuko tähän selvittää, miten esim. äidinkielessä voi analytiikalla tai jollakin toiminnolla tarkistaa kirjoitettuja tekstivastauksia? Millaisia vastauksia pitää olla, jotta voisi tarkistaa? Esim. raporttien tai esseetyyppisten tekstien tarkistaminenhan onnistuu vain lukemalla ne läpi

Hei Hanna! Viesti kommentistasi oli näemmä mennyt roskapostiini. Emme ole vielä niin pitkällä tämän hankkeen puittessa, mutta ounastelen, että tällä vuosikymmenellä opettajille tulee esseevastausten esilukuun pystyviä tekoälypohjaisia työkaluja. Ensimmäiset versiot ovat pystyneet tarkistamaan oikeiden asiasanojen löytymistä, joten hyvin jäsennelty ja kokonaisin lausein kirjoitettu vastaus ei ole erottunut ranskalaisin viivoin kirjoitetusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *