Kategoriat
Blogi

Data opiskelijan tueksi – case Aikuiskoulutus Taitaja Kouvola

Teksti: Kouluttaja Suvi Aaltonen

Aikuiskoulutus Taitajan tavoitteet hankkeessa vuoden 2020 alussa:

  • Itslearning-oppimisympäristö on ollut käytössä Taitajassa vuodesta 2018. DOT-hankkeen alussa kirjattiin tavoitteet, jossa tärkeimpänä kehityskohteena oli tutustua Itslearningiin ensin mitä alustasta saadaan irti, mitä työkaluja siellä on, jonka jälkeen järjestetään workshopit sisäisesti opettajille/kouluttajille. 
  • kouluttajat arvioivat itsetuotettuun koulutuskokonaisuuteen liittyen, mitä tietoa tarvitaan. Haussa yhteinen kuva ja näkemys. 
  • myös vaativampia/laaja-alaisia tutkintoja osittain mukaan (isännöinti, johtaminen), lisäksi suorittavampaa esim. kiinteistönhuolto 
  • verkko-oppimisen pedagogisen mallin kehittäminen ja analytiikan sitominen siihen 
  • kansainvälisen verkko-oppimisen kokeilut Logistiikka-alan opiskelijoiden kanssa: https://taitajantie.fi/tietoa-meista/hankkeet/future-professionals-ajoneuvo-ja-logistiikka-alojen-uudet-osaamisvaatimukset/ 
  • VR/AR välineistön ja ohjelmien tuominen mukaan koulukseen, tarvitaan ideoita mitkä softat voisivat sopia 
  • Virtuaaliset ja simuloidut oppimisympäristöt
  • Itslearningin osalta oppi siitä mitä voi tehdä ja mitä ei voi saadaan vasta käytännön työssä 
  • yhdessä kouluttajien kanssa mietitään mitä tietoa halutaan kerätä 
  • mitä kertoo meille, jos opiskelija ei ymmärrä esim. visualisointeja 
  • mitkä indikaattorit nousee visualisoinneista, mikä kertoo, että on esim. motivaatio-ongelma tai mikä että on ongelmaa esim. perustaidoissa. Datasta vaikea tulkita mistä viivästys johtuu, vaikkakin viivästyksen huomaa -> vaatii ohjausta 
  • kynnysarvojen tunnistaminen, mikä laukaisee “hälytyksen” 
  • Mikä on sellainen tilanne/kohta/indikaattori, jonka jälkeen ryhdytään (ohjaus)toimiin. Ja miten sen voisi automatisoida? 

Lähtötilanne

Koronan yllättäessä maaliskuussa 2020 tapahtui oppilaitoksissa nopea siirtyminen etäopetukseen. Kaikilla opiskelijoilla ei ollut valmiuksia itsenäiseen verkko-opiskeluun ja eikä kaikilla kouluttajilla ollut osaamista verkossa opettamiseen. Toki verkko-opetusta oli jo ollut aiemminkin, mutta vasta vuosi 2020 näytti, mitä se jokapäiväisessä työssä tarkoitti.

Koulutusten onnistuminen edellytti kouluttajien osaamisen lisäämistä Itslearningissa sekä muissa etätyövälineissä kuten Zoom ja Teams.

Kouluttajat joutuivat arvioimaan omaa osaamistaan ja osaamisen kehittämisen tarvetta. Yhteinen tarve ja sen myötä visio vuodelle 2020 oli ottaa Itslearning -ohjelma laajasti ja monipuolisesti käyttöön.

Toteutuma

Kaikki vuosien 2020–2021 aikana Aikuiskoulutus Taitajassa työskennelleet kouluttajat on perehdytetty Itslearning -ohjelmaan sekä sen tarjoamiin toimintoihin, datan analytiikkatyökaluihin ja datan analysointiin.

Kouluttajille järjestettiin workshoppeja erilaisilla kokoonpanoilla. Tärkeänä oli yhteisen haasteen kohtaaminen ja tietoisuus yhteisestä visiosta Itslearningin käytön suhteen.

Lähes kaikki kouluttajat tarvitsivat workshoppien lisäksi yksilöllistä tukea ja opastusta.

Pedagogia siirrettiin verkkoon, eikä Itslearning voinut olla vain materiaalipankki.

Erilaiset koulutukset edellyttivät erilaisia toimintatapoja Itslearningin työvälineitä hyödyntäen.

Tärkeänä koettiin Itslearningjärjestelmästä saatavan datatiedon hyödynnettävyys. Lähiopetuksen aikana mm. opiskelijan poissaolot ja opinnoissa edistyminen oli erilaista seurata kuin etä/verkko-opiskelussa.

Kouluttajat sekä opiskelijat perehdytettiin hankkeen aikana Itslearningin Tila ja seuranta sekä 360° raportista saatavan datan hyödyntämiseen niin perusteellisesti, että jokainen otti roolin opiskelijan edistymisen seurannasta. Kukaan opiskelija ei saanut jäädä ”kadoksiin” ja oppimistulosten tuli säilyä riittävällä tasolla välineistä ja menetelmistä huolimatta.

Itslearning otettiin käyttöön Taitajassa jo vuonna 2018, jolloin verkossa tapahtuva opetus oli pienimuotoisempaa ja Itslearning toimi lähiopetuksen tukena.

Hankkeen (ja koronan) aikana opittiin ymmärtämään, millaista tietoa järjestelmien tulisi kerätä, jotta tieto hyödyntäisi ensisijaisesti opiskelijoita sekä kouluttajia.

Huomattiin että Itslearning -ohjelman asetukset tulee muokata yhteneväiseen malliin pohjautuvana, jotta kaikki kurssien luojat ja käyttäjät osaavat hyödyntää kertyvää dataa.

Workshopeissa käytiin läpi datatietoa kerryttäviä työvälineitä ja näiden jälkeen jokainen siirsi datatiedon seurannan osaksi työtään. Sovittuja toimia on seurattu arjen työssä ja yhteisissä verkkotapaamisissa.

Opiskelijoita koulutettiin lähes kädestä pitäen seuraamaan omaa edistymistään ja ottamaan suurempaa vastuuta opiskelustaan. Opastaminen tapahtui ryhmäopastamisena sekä yksilöllisesti mm. HOKS-keskusteluissa.

Olemme kehittäneet verkossa tapahtuvaa opetusta oppilaitoksen pedagogisen mallin mukaisesti ja lisänneet kouluttajien osaamista monipuolisemman oppimateriaalin (VR/AR/Simulaatio, robotiikka) tuottamiseen.

Mahdollisimman monessa oppimateriaalissa pyrimme datan keräämiseen ja sen hyödyntämiseen. Datatieto ja sen käytettävyys on nyt osa oppilaitoksen verkkopedagogista mallia.

Kouluttajan näkökulma

Olemme pohtineet, miten koulutuksista saatua tietoa Itselearningissa kertyy ja miten kouluttajan tulisi siihen reagoida.  Käytössämme on valmis kurssipohja, mutta ohjeistukset tiedon kertymisen osalta ovat puutteellisia.

Olemme pohtineet myös, kenellä pitäisi olla pääsy datan seurantaan ja miten tietosuoja vaikuttaa siihen.

Olemme lisänneet ja harjoitelleet workshopeissa käyttämään tehtäviä, jotka keräävät automaattista dataa, pedagogiikkaa unohtamatta.

Näitä ohjeistuksia ja asetuksia olemme ryhtyneet muuttamaan/muokkaamaan yhdessä Itslearningin kanssa. Prosessi jatkuu vuoden vaihteen jälkeen, kun uusi organisaatio aloittaa toimintansa. Jatkossa kertyvää dataa on paljon enemmän ja sen on oltava ymmärrettävää.

Opiskelijan näkökulma

Opiskelijoita on opastettu käyttämään Itslearningia, seuraamaan omaa opiskeluaan sekä reagoimaan oman opiskelun edistämisen tarpeisiin. Pyrimme pois ajatuksesta, että vain opettajan tulee tietää opiskelijan menestyminen. Vastuu ja mahdollisuus oman etenemisen seurannassa on se, että opiskelija itse osaa käyttää analytiikkaa hyväkseen. Osaamisen kehittymisen seuranta on mielekkäämpää, kun se nähdään visualisen näkymän kautta.

Opiskelijoille tarjotaan erilaisia dataa kerryttäviä oppimateriaaleja esim. logistiikassa erilaiset ajosimulaattorit, teknologisella ja hoiva-alalla VR/AR materiaalit sekä kielikoulutuksissa NAO-kielirobotti.

Opiskelijoiden itseohjautuvuutta kehitetään pedagogisesti monipuolisilla tehtävillä ja lisäämällä ymmärrystä HOKSiin pohjautuvaan opiskeluun.

Organisaation näkökulma

Opettajan ja opiskelijan näkökulmien lisäksi on asioita, joita tulee pohtia laajemmin. Tietosuoja antaa oman linjauksensa siihen, kuka/ketkä saavat käsitellä opiskelijan dataa. Datan keräämisen aikana on tärkeää välttää ylimääräistä tiedon tallennusta ja tehdä linjaus, kenellä on oikeus nähdä opiskelijan data.

Oppilaitoksessamme on alaikäisiä opiskelijoita, joista kertyvä data on tärkeää esim. poissaolojen seurannan kannalta. Lähiopetuksessa seuranta on erilaista kuin verkkotyöskentelyssä.

Olemme kehittäneet toimintaamme mm. siinä, että perehdytämme opiskelijat Itslearningissä kertyvään dataan ja sen seurantaan. Kerromme opiskelijoille, mihin heistä kerätään tietoa, mihin tietoja käytetään ja mihin tieto siirtyy opiskelun jälkeen.

Johdon osalta Itslearningin datan kertymää ja sen hyödyntämistä tulee kehittää edelleen. Itslearning ohjelma muodostaa edistyneempiä raportteja opiskelijoista sekä työntekijöistä saadun datan pohjalta.

Datan analysoinnin kehittämisessä tulee pohtia:

  • Mitä johdon tarpeeseen tuotetun raportin tulee kertoa?
  • Mitä toimenpiteitä kerrytetty tieto aiheuttaa tai mitä sen pitäisi aiheuttaa?
  • Onko syytä seurata Itslearningissä tehdyn monipuolisen sisällön suhdetta opiskelijoiden saavuttamisiin oppimistuloksiin?
  • Onko mahdollista, että monipuolisempi (käytössä on aktiviteetit sekä resurssit) sisältö antaa parempia oppimistuloksia?
  • Mitä tietoa esim. kouluttajan toimista, käytetystä työajasta tai muista resursseista tulee kerätä?

Olemme nyt mukana kansainvälisessä hankkeessa, jossa meillä on kumppaneita Puolasta, Unkarista ja Kreikasta. Roolimme on auttaa heitä ottamaan Itslearning -järjestelmä käyttöön. Koulutamme opettajia paitsi käyttämään, myös suunnittelemaan oman kurssin. Voisi sanoa, että kun olemme itse oppineet, voimme jakaa osaamistamme eteenpäin.

Uusi organisaatio, Kouvolan Ammattiopisto Oy aloittaa 1.1.2022. Olemme aivan uuden alun edessä. Me Aikuiskoulutus Taitajassa toivomme, että Itslearning jatkaa myös uuden organisaation oppimisympäristönä. Tällä hetkellä Itslearningista on hyvä osaaminen ja se palvelee meidän tarpeitamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *